Uoffisiell side om fragglene på norsk
Header

De ulike karakterene

Fragglene

Fragglene er små, livlige vesener som bor i et komplisert underjordisk hulesystem kalt Fraggelberget. Stort sett lever fragglene et sorgløst liv med lek, sang, dans, musikk og kun en halv times arbeidsuke. Yndlingsmaten er reddiker og doserbyggverk (se lenger ned på siden).
Det er utallige fraggler i Fraggelberget, men serien fokuserer stort sett på disse:

Gobo er lederen blant de fem hovedfragglene. Han er ryddig, klartenkt og stort sett avbalansert. Nysgjerrighet er for ham en dyd, og han oppsøker gjerne det ukjente.
Vembi er Gobos bestevenn. Han virker alltid forvirret og usikker. Han klarer aldri å bestemme seg for noe som helst og ender som regel opp med å være enig med den han er sammen med i øyeblikket. Takket være disse egenskapene har han fått et verb oppkalt etter seg; å vembe!
Moki er en feminin og filosofisk fraggel som ofte skriver dikt eller maler bilder. Det er hennes jobb å hente reddiker fra Gorgehagen (se lenger ned på siden).
Vips er Mokis bestevenn. Hun er gruppens hyperaktive og energiske villstyring. Hun tyter over av selvtillit, vil gjøre alt selv og utfordrer stadig Gobo og hans lederposisjon. Hun er også kjent for sine stupeferdigheter.
Bober er Fraggelbergets største pessimist og overtroiske hypokonder. Han er livredd for det meste, men særlig for basiller. Hans spesialiteter er klesvask, matlaging og alskens kjerringråd mot sykdommer og ulykke.
Onkel Reisende Mac er Gobos onkel. Han er en eldre fraggel som utforsker «Det Ytre Rom» (i virkeligheten menneskenes verden) og i hver episode sender han rapporter hjem om alt han opplever der.

Dosere

Doserne

Doserne er en gruppe lysegrønne småfolk som bor i Fraggelberget og bruker all sin tid på å lage enorme byggverk av spiselige, glassaktige stenger laget av reddiker. Disse byggverkene regnes som en delikatesse blant fragglene, som sjelden lar et byggverk stå i fred særlig lenge før de spiser det opp. Doserne har imidlertid ingenting imot dette; på denne måten blir det ryddet plass slik at de arbeidsnarkomane doserne kan reise stadig nye byggverk. Dessuten er jo «god arkitektur til for å nytes».

Gorgene

Gorgene er enorme vesener som bor i Gorgehagen, like utenfor Fraggelberget. De livnærer seg av hagebruk, men ser på seg selv som «universets herskere.» Det er fra dem Fragglene tar reddikene sine, noe som har ført til at gorgene ser på fraggler som tyvaktige skadedyr, mens fragglene ser gorgene som grusomme monstre som alltid jakter på dem hver gang de våger seg ut i Gorgehagen.
De tre gorgene vi blir kjent med er Pappa Gorg, familiens overhode som hevder å være konge over hele universet. Han er nokså sjefete og bråkete og blir svært lett frustrert over sin mindre intelligente sønn, Junior Gorg. Junior er prins, tronarving og utøver av fysiske oppgaver. Det er han som passer på grønnsakshagen og følgelig også han som stort sett jakter på fragglene. Han setter ofte feller for å fange fragglene og sette dem i bur, men da han er svært lettlurt klarer de fangede fragglene som oftest å snakke seg fra det. Mamma Gorg er husets frue og dronning og sannsynligvis det egentlige familieoverhodet. Hun forguder ektemannen og sønnen og er livredd for fraggler.

 

Oppfinneren og Sprocket

Oppfinneren og Sprocket

Det eneste mennesket i den faste rollebesetningen er Oppfinneren. Han holder til i et nokså kaotisk verksted, hvor et lite hull i veggen fører inn til Fraggelberget. Det er gjennom Oppfinnerens verksted Onkel Reisende Mac drar når han forlater Fraggelberget for å utforske «Det Ytre Rom», og det er dit han alltid sender rapportene sine. Selv om Oppfinneren praktisk talt bor oppå fragglene, vet han ikke at de finnes. Han er riktignok klar over at det er et hull i veggen, men stort sett er han altfor opptatt med merkelige oppfinnelser og originale ideer (som for eksempel hvordan sy en knapp i et stekt egg) til å legge merke til når det er fraggler i nærheten. Han skjønner ingenting av de merkelige postkortene som til stadighet dukker opp adressert til en «Gobo Fraggel» og kaster dem rett og slett i papirkurven. Derfor må Gobo i hver episode driste seg ut i verkstedet for å hente postkortet uten at Oppfinneren oppdager ham. Oppfinnerens hund, Sprocket, er i motsetning til sin herre utmerket klar over at det går fraggler ut og inn av verkstedet, og han blir like frustrert hver gang disse merkelige skapningene slipper unna uten at Oppfinneren ser dem.

Skraphaugen

Skraphaugen, Rill og Rall

Skraphaugen Mathilda er ganske enkelt søppeldynga i Gorgehagen, som er levende og fungerer som fragglenes orakel og rådgiver. Hun påstår selv at hun er alt og vet alt, derfor kan enhver fraggel som har et problem komme til henne og be om råd. Rådene hennes er vanligvis gunstige, selv om det hender publikummet hennes feiltolker praktiske forslag som magiske formler. Noen ganger gir hun fragglene «magiske» gjenstander som et lykketeppe eller en elskovsdrikk, og hun ser ut til å ha noen magiske evner, som for eksempel teleportering og telepati. Selv om Mathilda nyter sitt arbeid, forsøker hun ofte å tilby ikke bare midlertidige løsninger, men å oppfordre fragglene og de andre artene til å komme sammen i harmoni. Hun assisteres av de to rottelignende skapningene Rill og Rall.

 

 

 

 

Tilbake